top of page

Ura e parë prej çeliku inox e printuar 3D në botë: MX3D Smart Bridge


MX3D Smart Bridge, Amsterdam, Holandë.
Ura e mbikalimit e printuar në 3D është duke u projektuar nga Joris Laarman dhe kompania holandeze e robotikës. Ura e parë e çelikut e printuar 3D në botë, e zhvilluar nga MX3D, ndodhet në një nga kanalet më të vjetra të Amsterdamit. Projekti, i cili u vlerësua i denjë për shumë çmime me dizajnin e tij futuristik, hapet për publikun pas gjashtë muajsh punë.

E projektuar nga Joris Laarman Lab, ku Arup është kryeinxhinieri, struktura inovative përfshin një nga kanalet më të vjetra të Amsterdamit.

E ndërtuar nga shufra çeliku inox duke përdorur printera robotikë , ura ndodhet në Oudezijds Achterburgwal në rrethin Red Light të Amsterdamit. Ura përdor 4,500 kilogramë çelik inox , i cili është printuar 3D nga robotët në një fabrikë për gjashtë muaj përpara se të futej në vend . Balustradat e saj, me formën e saj të lakuar në formë S dhe perforacionet në stilin e rrjetës , janë projektuar duke përdorur softuerin e modelimit parametrik .Ura u hap për publikun nga Mbretëresha Maxima e Holandës.

Pas përfundimit të printimit, një ekip nga Imperial College London instalon sensorë në urë. Kështu, derisa njerëzit kalojnë mbi urë, tensioni, lëvizja, dridhja dhe temperatura e strukturës monitorohen ndërsa ajri ndryshon. Të dhënat e mbledhura janë në dispozicion të studiuesve dhe inxhinierëve. Analizon performancën në kohë reale të urës, Ai ju lejon të monitoroni se si ndryshon gjatë gjithë ciklit të tij jetësor dhe të ekzaminoni se si përdoruesit ndërveprojnë me infrastrukturën e printuar 3D .Ura 6 tonësh transportohet me maune në Oudezijds Achterburgwal dhe vendoset në vend me vinç.

Ekipi i projektimit demonstron se si teknologjia e printimit 3D mund të ndërtojë struktura më efikase duke përdorur më pak material . "Kjo teknologji robotike më në fund lejon që dizajne më të mëdha të optimizuara të printohen 3D në metal. Kjo teknikë ndihmon në reduktimin e ndjeshëm të peshës dhe ndikimit mjedisor për pjesët e prodhuara në industrinë e naftës, gazit dhe ndërtimit," tha bashkëthemeluesi i MX3D, Gijs van der Velden.


Ura e Amsterdamit e printuar në 3D kombinon arkitekturën klasike me teknologjinë moderne.

Duke kombinuar punimet tradicionale të çelikut me dizajnin llogaritës, ura prej çeliku inox simbolizon lidhjen midis së kaluarës së Amsterdamit dhe të ardhmes së tij.


Pamje e urës nga kanali.

"Printimi 3D ofron mundësi të mëdha për industrinë e ndërtimit, duke ofruar liri shumë më të madhe për sa i përket vetive dhe formave të materialit. Kjo liri gjithashtu sjell me vete një sërë sfidash dhe kërkon që inxhinierët strukturorë të mendojnë edhe për teknologjitë e reja."


Ura është projektuar për të përballuar një ngarkesë prej të paktën 19.5 ton, shumë mbi ngarkesën përfundimtare të projektimit.


24 views0 comments
bottom of page