top of page

Udhëtim në të kaluarën: Portali në Stadtschloss


Portali në Stadtschloss.
Pavijoni i përkohshëm i ekspozitës i projektuar nga Helga Blocksdorf Architektur me qendër në Berlin ndodhet në Weimar, Gjermani. I vendosur në sheshin Demokracia, ky instalacion i çon vizitorët përmes strukturave prej guri në nivelin e sipërm me një shkallë lineare. Gjithashtu, projekti restauron përkohësisht zonën duke hequr ndryshimet që kanë ndodhur ndër vite.

E gjithë struktura është e mbuluar me lëvore të thuprave.

Harku i sapondërtuar është frymëzuar nga arkitektura e murit Coudray , i cili është projektuar nga arkitekti gjerman Clemens W. Coudray dhe më vonë i njohur me emrin e tij . Arkitekti Coudray, i cili jetoi në vitet 1800 ; Për të bërë më estetikisht të dallohen hambarët e çrregullt prej druri në rrugën e pallatit , ai projekton një sërë harqesh si në veri ashtu edhe në jug .


Ka një derë hekuri të shpuar në hyrje të harkut Coudray.

Një nga këto harqe, i vendosur pak mbi shatërvanin Ildefonso , u hoq në 1911 për të zgjeruar Shtëpinë e Re të Gardës . Për këtë arsye është prishur rendi aktual i sheshit.


Harku që hapet në oborrin e brendshëm.

Harku i ri i krijuar për hapësirën e ekspozitës së përkohshme jo vetëm që krijon një hyrje për hapësirën e ekspozitës , por gjithashtu rifut arkitekturën ekzistuese në vend . Kështu, pas punimeve restauruese, vendoset një dialog i ri mes murit historik dhe pavijonit të ekspozitës .


Hapësira e ekspozitës në ambiente të mbyllura.

Rripi i ri shfaq një qëndrim simetrik me rripat e projektuar në nivelin e tokës.

Shatërvani Ildefonso, i ndërtuar në Weimar në 1796, u zhvendos në vendndodhjen e tij aktuale në 1824 nga Clemens W. Coudray . Shatërvani, i cili mbeti në sfond për shkak të ndryshimeve të bëra në fillim të shekullit të 20-të, del sërish në plan të parë pas dizajnit të ri të harkut .


Oborri i brendshëm.

Vizitorët, të cilët ngjiten shkallët në katin e sipërm, përfshihen në peizazhin e gjelbër të qytetit . Elementet piktoreske të parkut, të vendosura në të gjithë hapësirën e ekspozitës , shtrihen deri në oborrin e brendshëm të ndërtesës . E parë nga toka, harku krijon një kornizë të re për vizitorët dhe qielli vërehet nga një kornizë tjetër.


Lëvorja e thuprës dallohet me veçorinë e saj modulare të çmontueshme.

Arkitektët shpenzojnë shumë kohë se si të shfaqin strukturën historike të rajonit me kalimin e kohës . Si rezultat i hulumtimeve është vendosur që në fasadë të përdoret lëvorja e thuprës , e cila është një material ndërtimor historik . Veshja e fasadës, e cila qëndron në kontrast me muret gri të errët të Pallatit të Kuq , është një simbol i ndryshimit historik për arkitektët .


Për ambientet e brendshme preferohet druri kompensatë me ngjyrë të çelur.

Sheshi Demokraci.





10 views0 comments
bottom of page