Transformimi nga ferma në studio artistike: Hloduberg


Studio artistike Hloduberg, Islandë.


Struktura e vjetër dhe e lënë pas dore e fermës me pamje nga Rezervati Natyror Breiðafjörður në Islandën Perëndimore është restauruar dhe transformuar në Studio dhe Rezidencë të Artistëve Hloduberg. Restaurimi, i quajtur Studio Artist Hloduberg, del nga transformimi i strukturës ekzistuese të betonit, i cili paraqet një karakter në harmoni me strukturat e fragmentuara të hapësirës. Disa nga muret e mbetura janë shumë të brishta për t'u ripërdorur, kështu që projektuesit i lënë ato në formën e tyre origjinale dhe i përdorin ato me masë.



Forma trekëndore e zgjatimit i bën jehonë profilit të strukturës origjinale të betonit, ndërsa veshja metalike homogjene e valëzuar e nxjerr në pah atë si një shtesë të re.


Vëllimi është lënë sa më origjinal që të jetë e mundur për të ruajtur karakterin dallues të strukturës ekzistuese të betonit dhe për të shfrytëzuar elementët e dizajnit që janë të përshtatshëm për qëllimin e tij . Shtesat janë bërë prej betoni dhe çeliku të valëzuar , duke ruajtur vëllimin ekzistues . Hambari me konstruksion solid betoni , po projektohet një ambient studio dykatëshe . Përveç hapësirës së studios, në projekt janë përfshirë edhe një kuzhinë dhe një zonë ngrënieje .



Përpiqet të ruhet tekstura e strukturës ekzistuese, e cila zbulon gjurmët e kohës.


Muret njëkatëshe ngjitur me strukturën kryesore nuk mund të ripërdoren pasi janë ndërtuar pa themel . Për këtë arsye, muret lihen ashtu siç janë dhe krijohet një oborr i hapur. Kati përdhe i ndërtesës është projektuar për të ofruar një hapësirë ​​me dritë më të mirë dhe një pamje komanduese të peizazhit përreth nga hapjet e reja dhe ekzistuese .



Muret origjinale të ndërtesës rrethojnë kopshtin.


Përdoruesit e Studios së Artistëve Hloduberg po eksperimentojnë me pigmente të ndryshme me arkitektë dhe po punojnë në një gamë të frymëzuar nga ngjyrat në natyrë , pasi kanë bërë disa punë më parë në kompensatë . Në katin e parë, që është ambienti i përbashkët i shtëpisë, ata preferojnë ngjyra të buta dhe materiale të frymëzuara nga ambientet e brendshme të dizajneve lokale . Kati i sipërm ofron hapësira më të lira për sa i përket hapjeve për shkak të strukturës së re të kornizës prej druri .



Riparimet me çimento të strukturës përdorin guralecë nga plazhi lokal për t'u përzier më mirë me sfondin dhe mjedisin.


“Në katin e parë në strukturën origjinale të betonit, ne përdorëm hapje vetëm aty ku ishte e nevojshme, kryesisht sepse muret nuk ishin të përforcuara dhe hapja e mëtejshme do të rrezikonte strukturën”, thanë arkitektët.


Ndërtesa funksionon si një shtëpi pushimi për përdoruesit e saj.


Kati përdhes i ndërtesës përmban një gamë materialesh të thjeshta dhe praktike , duke përfshirë dysheme betoni të ekspozuar dhe sipërfaqe të veshura me kompensatë të bëra me dru thupër të njollosur .



Kuzhina.


Struktura me kornizë druri e shtuar në katin përdhes ekzistues përfshin më shumë hapësira të brendshme të strukturës, duke përfshirë një dhomë të vogël ndenjeje, dy dhoma gjumi dyshe dhe një banjë .



Brenda godinës ndodhet edhe studio e artistit.


Një shumëllojshmëri materialesh të ricikluara janë përdorur gjatë gjithë projektit . Të gjitha dyert e brendshme dhe lavamani i banjës janë me burim nga një qendër riciklimi në Reykjavik.



Dhoma e ndenjes në katin e sipërm ofron pamje të gjerë.



Dhoma e gjumit ndodhet ne katin e siperm.



16 views0 comments