top of page

Transformimi nga ferma në studio artistike: Hloduberg


Studio artistike Hloduberg, Islandë.


Struktura e vjetër dhe e lënë pas dore e fermës me pamje nga Rezervati Natyror Breiðafjörður në Islandën Perëndimore është restauruar dhe transformuar në Studio dhe Rezidencë të Artistëve Hloduberg. Restaurimi, i quajtur Studio Artist Hloduberg, del nga transformimi i strukturës ekzistuese të betonit, i cili paraqet një karakter në harmoni me strukturat e fragmentuara të hapësirës. Disa nga muret e mbetura janë shumë të brishta për t'u ripërdorur, kështu që projektuesit i lënë ato në formën e tyre origjinale dhe i përdorin ato me masë.Forma trekëndore e zgjatimit i bën jehonë profilit të strukturës origjinale të betonit, ndërsa veshja metalike homogjene e valëzuar e nxjerr në pah atë si një shtesë të re.


Vëllimi është lënë sa më origjinal që të jetë e mundur për të ruajtur karakterin dallues të strukturës ekzistuese të betonit dhe për të shfrytëzuar elementët e dizajnit që janë të përshtatshëm për qëllimin e tij . Shtesat janë bërë prej betoni dhe çeliku të valëzuar , duke ruajtur vëllimin ekzistues . Hambari me konstruksion solid betoni , po projektohet një ambient studio dykatëshe . Përveç hapësirës së studios, në projekt janë përfshirë edhe një kuzhinë dhe një zonë ngrënieje .Përpiqet të ruhet tekstura e strukturës ekzistuese, e cila zbulon gjurmët e kohës.


Muret njëkatëshe ngjitur me strukturën kryesore nuk mund të ripërdoren pasi janë ndërtuar pa themel . Për këtë arsye, muret lihen ashtu siç janë dhe krijohet një oborr i hapur. Kati përdhe i ndërtesës është projektuar për të ofruar një hapësirë ​​me dritë më të mirë dhe një pamje komanduese të peizazhit përreth nga hapjet e reja dhe ekzistuese .Muret origjinale të ndërtesës rrethojnë kopshtin.


Përdoruesit e Studios së Artistëve Hloduberg po eksperimentojnë me pigmente të ndryshme me arkitektë dhe po punojnë në një gamë të frymëzuar nga ngjyrat në natyrë , pasi kanë bërë disa punë më parë në kompensatë . Në katin e parë, që është ambienti i përbashkët i shtëpisë, ata preferojnë ngjyra të buta dhe materiale të frymëzuara nga ambientet e brendshme të dizajneve lokale . Kati i sipërm ofron hapësira më të lira për sa i përket hapjeve për shkak të strukturës së re të kornizës prej druri .Riparimet me çimento të strukturës përdorin guralecë nga plazhi lokal për t'u përzier më mirë me sfondin dhe mjedisin.


“Në katin e parë në strukturën origjinale të betonit, ne përdorëm hapje vetëm aty ku ishte e nevojshme, kryesisht sepse muret nuk ishin të përforcuara dhe hapja e mëtejshme do të rrezikonte strukturën”, thanë arkitektët.


Ndërtesa funksionon si një shtëpi pushimi për përdoruesit e saj.


Kati përdhes i ndërtesës përmban një gamë materialesh të thjeshta dhe praktike , duke përfshirë dysheme betoni të ekspozuar dhe sipërfaqe të veshura me kompensatë të bëra me dru thupër të njollosur .Kuzhina.


Struktura me kornizë druri e shtuar në katin përdhes ekzistues përfshin më shumë hapësira të brendshme të strukturës, duke përfshirë një dhomë të vogël ndenjeje, dy dhoma gjumi dyshe dhe një banjë .Brenda godinës ndodhet edhe studio e artistit.


Një shumëllojshmëri materialesh të ricikluara janë përdorur gjatë gjithë projektit . Të gjitha dyert e brendshme dhe lavamani i banjës janë me burim nga një qendër riciklimi në Reykjavik.Dhoma e ndenjes në katin e sipërm ofron pamje të gjerë.Dhoma e gjumit ndodhet ne katin e siperm.17 views0 comments
bottom of page