top of page

Struktura më e madhe moderne prej druri në Danimarkë: Marmormolen


Marmormolen, Kopenhagë, Danimarkë.

Firma daneze e arkitekturës Henning Larsen dhe firma inxhinierike Ramboll po projektojnë një strukturë druri tetë-katëshe për bregdetin e Nordhavn në skajin lindor të Kopenhagës. Ndërtesa e propozuar komerciale me përdorim të përzier, e quajtur Marmormolen, është planifikuar të jetë 28,000 metra katrorë dhe të ndërtohet tërësisht duke përdorur dru të fortë.


Ndërtesa tetëkatëshe përbëhet nga vëllime druri me shkallë.

Marmormolen është projektuar për fondin danez të pensioneve AP Pension. Ndërtesa, e cila është planifikuar të ndërtohet në lagjen Nordhavn të Kopenhagës, synohet të jetë një nga strukturat më të mëdha bashkëkohore prej druri në vend.


Struktura ka pamje nga bregdeti popullor i Nordhavn në zonë.

Gjatë viteve të fundit, distrikti Nordhavn i Kopenhagës ka dëshmuar rritje graduale me qasjen e tij novatore ndaj planifikimit urban . Kjo zonë është shndërruar në një "pushtet provë për konceptet prototipike" me autobusë vetëdrejtues dhe struktura të ndërtuara nga tulla të ricikluara . Struktura prej druri 8-katëshe është përfshirë në këto koncepte novatore. Ndryshe nga strukturat e betonit, druri e ruan karbonin në vend që ta rrezaton atë.


Ndërtimi në Marmormolen pritet të fillojë në fillim të vitit 2022 dhe struktura pritet të hapet në vitin 2024.

Projekti është i vendosur brenda një hapësire pune moderne në shkallë të gjerë, pasi është i rrethuar nga jeta e gjallë urbane, dyqane, restorante dhe qendra të transportit publik . Duke mbuluar një sipërfaqe totale prej 28,000 metrash katrorë, kompleksi tregtar me shumë përdorues përfshin gjithashtu kopshte të harlisura me çati, shëtitore dhe një park ujor. Henning Larsen shprehet se struktura e zhvilluar për një fond pensioni "vë në rend të parë synimet e zhvillimit të qëndrueshëm të OKB-së . " Ndërtesa po teston gjithashtu se sa mund të përmirësohet një strukturë prej druri në vend të betonit .


Materiali druri i përdorur në ndërtesë vjen nga vendet fqinje si Gjermania dhe Suedia.

Qëndrueshmëria është parametri kryesor i projektimit të projektit. Për këtë arsye, struktura është ndërtuar tërësisht prej druri. Secili prej kubeve drejtkëndëshe të ndërtesës ka për qëllim të vendosë një tarracë çati dhe koshere bletësh, duke siguruar akses në kopshte dhe zona të rritjes së perimeve për përdorim në menza.


E vendosur në bregdet, Marmormolen lejon formimin e zonave urbane të gjelbra në tre nga katër anët e tij.

Në katin e parë, është projektuar një restorant publik , një vend që mund të përdoret për teatër dhe tregje pleshtash dhe një auditor. Bizneset në katet e sipërme janë rregulluar në një mënyrë që shikon qiellin, detin dhe horizontin e Kopenhagës.


Brendësia e ndërtesës është ndërtuar duke përdorur dru për të pasqyruar integritetin strukturor.

Drejtori i asociuar i dizajnit Henning Larsen dhe arkitekti kryesor i dizajnit Mikkel Eskildsen thanë: "Në vendet e punës, hapësira e brendshme dikur ishte e privilegjuar, por sot njerëzit duan të jenë pjesë e një komuniteti më të larmishëm dhe ta ndjejnë atë nga jashtë rreth tyre. Me Marmormolen ne synojmë të bëjmë më shumë sesa thjesht një dizajn zyre. Ne synojmë gjithashtu ta bëjmë strukturën pjesë të qytetit. Ne synojmë t'i sjellim gjërat në jetë dhe të mund të përdoren edhe jashtë orarit të punës."

61 views0 comments