top of page

Projekt 500 miliardësh nga Arabia Saudite në mes të shkretëtirës.

Pamjet promovuese janë publikuar nga projekti mega vertikal i qytetit, i shpallur për herë të parë nga Princi i Arabisë Saudite Mohammed Bin Salman në 2017. Kur projekti të përfundojë, është planifikuar të kushtojë rreth 500 miliardë dollarë, të presë 9 milionë njerëz dhe të përdorë energji tërësisht të rinovueshme. Sipas ekspertëve, projekti nuk është real. (Fotot: AFP)


Arabia Saudite ka publikuar detajet e projektit mega vertikal të qytetit të quajtur “Line” që planifikon të ndërtojë në mes të shkretëtirës.Gjerësia e saj është vetëm 200 metra, por gjatësia e saj do të arrijë në 170 km. Do të jetë 500 metra mbi nivelin e detit.Linja (The Line), e cila përfundimisht do të strehojë 9 milionë njerëz, do të ndërtohet në një sipërfaqe prej vetëm 34 kilometrash katrorë (NEOM)Duke folur në ngjarjen në Jeddah ku u ekspozua dizajni, Princi Mohammed tha se ai e sheh qytetin e ri si një qendër kozmopolitane që do të presë më shumë se 9 milionë njerëz që përqafojnë natyrën në një mjedis urban.

Ne nuk mund të injorojmë krizat e jetesës dhe mjedisore me të cilat po përballen qytetet e botës sonë. NEOM është në ballë të prezantimit të zgjidhjeve të reja dhe kreative për të adresuar këto çështje. NEOM drejton një ekip të mendjeve më të ndritura në arkitekturë, inxhinieri dhe ndërtim për ta bërë realitet idenë e ndërtimit të lart.

"Komunitetet e qytetit me shtresa vertikale do të sfidojnë qytetet tradicionale të sheshta dhe horizontale," tha princi.

Modelet do të mishërojnë se si do të duken komunitetet e ardhshme urbane në një mjedis pa rrugë, makina dhe emetime.

Një ekip arkitektësh dhe inxhinierësh me famë botërore do të ndërtojnë qytetin (NEOM)


Ai nuk do të përfshijë rrugë, makina apo automjete konvencionale me emetim karboni. Do të përdoret transporti hekurudhor me shpejtësi të lartë.Ai do të marrë fuqinë e tij nga energjia 100% e rinovueshme dhe do të jetë sa më e respektueshme për mjedisin me objektivin e tij të emetimit zero.Pra, sa real është projekti i Bin Selmanit? Ata që janë skeptikë ndaj projektit argumentojnë se ai është thjesht një ëndërr futuriste.Ekspertët e krahasojnë këtë lloj urbanizimi të izoluar me jetesën në Mars. Ekspertët theksojnë gjithashtu se megjithëse tiparet e listuara në letër tingëllojnë mjaft mirë, projekti injoron dëshirën e njerëzve për të dalë nga qyteti.Edhe pse ka kritika për projektin, punimet e ndërtimit tashmë kanë nisur. Thuhet se deri në vitin 2030 do të arrijë kapacitetin për të jetuar 1.5 milionë njerëz.27 views0 comments
bottom of page