top of page

20 Fakte dhe statistika interesante të dizajnit të brendshëm në 2021 dhe 2022

Fakte dhe statistika të dizajnit të brendshëm

Kur mendoni për ruajtjen e hapësirave tuaja pa rrëmujë, estetike por funksionale, dizajni i brendshëm mbetet në mendjen tuaj. Është një karrierë interesante që mund të emocionojë aftësitë tuaja krijimtarie, por jo të gjithë mund ta bëjnë atë. Disa mësime dhe vepra të bëra vetë nga youtube mund të ndihmojnë në plotësimin e nevojave personale, por kur bëhet fjalë për ndërtesat, mund të mungojnë disa hyrje dhe dalje, duke çuar në shkelje të ligjeve dhe urdhëresave të ndërtimit të qeverisë. Prandaj, dizajnimi i brendshëm kërkon çertifikime, FAQ dhe fokus në zbatimin e krijimtarisë së dikujt. Dizajnerët e brendshëm janë individë thelbësorë që ndihmojnë në minimizimin e kostove, realizimin e vizioneve të dikujt duke ndihmuar në kursimin e kohës dhe duke ndihmuar në marrjen e pjesëve më të mira me çmime të përballueshme përmes lidhjeve të tyre të shumta. Tregu global i dizajnit të brendshëm krijon një hapësirë ​​ku ju jeni artisti dhe hapësirat veprojnë si kanavacë tuaj. Është thelbësore të formësoni hapësirat tuaja për të pasqyruar personalitetin dhe preferencat tuaja. Dizajni i brendshëm është, pra, formësimi dhe dizajnimi i vetes në hapësira duke qenë funksional. Lexoni gjithashtu – Tendencat kryesore të dizajnit të brendshëm


20 fakte interesante dhe statistika të dizajnit të brendshëm:

1. Demografia

Mund të vijë si një pritshmëri e natyrshme që nëntë nga dhjetë individë në karrierën e dizajnit të brendshëm janë gra. Paletat e ngjyrave dhe dekorimet janë të prirura drejt feminitetit, kështu që është normale të jesh një fushë dominuese femërore. Mund të jetë tronditëse që shumica e profesionistëve të dizajnit të brendshëm nuk janë individë të rinj dhe hipi, por më tepër mosha e mesme. Mosha mesatare e stilistëve profesionistë të brendshëm është në grupin e moshës dyzet më shumë. Ata janë më me përvojë, të lidhur, më të kompozuar dhe dinë të plotësojnë me efikasitet nevojat e një dhome. Sipas hulumtimit të rritjes së industrisë nga Instituti Amerikan i Artit Grafik në Shtetet e Bashkuara, raca dominuese e stilistëve të brendshëm janë kaukazianët me 73% të ndjekur nga aziatikët me 8%, hispanikët me 7% dhe afrikano-amerikanët me 3%. Megjithatë, ka më shumë hapësirë ​​për diversitet dhe normat nuk anojnë në mënyrë strikte ndaj statistikave. Lexoni gjithashtu – 20 gabime të zakonshme të dizajnit të brendshëm që duhen shmangur


2. Vendndodhja

Shumica e njerëzve e konsiderojnë dizajnin e brendshëm si një luks, kështu që është e natyrshme të jeni të prirur në periferi dhe prona të pasura. Në Shtetet e Bashkuara, për shembull, dizajnerët e brendshëm janë të mëdhenj në Kaliforni, të ndjekur nga Florida, Nju Jorku, Teksasi dhe St Louis. Kalifornia ka më shumë firma të dizajnit të brendshëm në 1536. Alaska (10) dhe Dakota (14) kanë më të paktat me më pak se 15 secila në të gjithë shtetin.

Kredia e imazhit: pinterest.com


3. Industria

Punët e dizajnit të brendshëm pritet të rriten me 13% në dekadën e ardhshme, me industritë e specializuara të dizajnit të brendshëm që pritet të rriten me 20%. Ibisworld thotë se madhësia e tregut të dizajnit të brendshëm gjeneron rreth 10 miliardë dollarë të ardhura nga industria në vit. Sipas hulumtimit të tregut të Byrosë së Statistikave të Punës të Shteteve të Bashkuara, tregu i punës në industri është i prirur të rritet me 4% midis 2018 dhe 2028. Vlerësohet se do të krijohen 3300 vende të tjera pune në dizajnin e brendshëm. Është një lajm emocionues si për dizajnerët e brendshëm ashtu edhe për pronarët e shtëpive. Fluksi në pjesën e tregut do të nënkuptojë zgjedhje të shumta për dizajnerët buxhetorë që plotësojnë preferencën e dikujt dhe rritjen e të ardhurave për projektuesit. Megjithatë, konkurrenca do t'i shtyjë dizajnerët e brendshëm të jenë efektivë në ndërtesat e gjelbra dhe dizajne me efikasitet energjetik që përputhen me nevojat në ndryshim në industri. Lexoni gjithashtu – 14 problemet kryesore të paraqitjes 3D me të cilat duhet të përballet çdo dizajner i brendshëm

Kredia e imazhit: sbid.org


4. Fitimet

Fitimet në dizajnin e brendshëm ndryshojnë me vendndodhjen dhe ekspertizën. Dizajnerët e aftë të brendshëm që kanë punuar për kohëzgjatje të gjata dhe projekte komplekse priren të tarifojnë më shumë se të rinjtë në treg. Sipas një raporti kërkimor nga Byroja Amerikane e Statistikave të Punës nga periudha e pandemisë, shumica e tyre janë të vetëpunësuar në pasuri të paluajtshme me diploma master në dizajn të brendshëm. Është e ngjashme me atë që sa më e vjetër të jetë vera aq më e shijshme bëhet! Periferi të pasura natyrisht tërheqin më shumë pagesa. Paga më e ulët për një stilist të brendshëm mund të shkojë në 25,000 dollarë në vit, ndërsa paga e një stilisti shumë të paguar mund të shkojë në 86,000 dollarë në vit. Paga mesatare vjetore për një projektues të brendshëm në inxhinieri arkitekturore është 60,910 dollarë ndërsa në shërbimet e specializuara të projektimit është 54,710 dollarë. Në tregtinë me shumicë, paga vjetore varion në 53,870 dollarë, ndërsa në dyqanet e mobiljeve është në 47,340 dollarë. Norma për orë në 2019 ishte 26,94 dollarë sipas përmbledhjes arkitektonike. Lexoni gjithashtu – Tarifat e dizajnit të brendshëm


5. Kualifikimet

Për të qenë një dizajner i brendshëm kërkon aftësi dhe praktikë që fitohet duke ndjekur mësimet dhe duke u kualifikuar me një diplomë. Dikush mund të studiojë për një diplomë të asociuar ose një diplomë bachelor. Kohëzgjatja për të studiuar dizajn të brendshëm është 3 deri në 4 vjet (diplomë bachelor) ndërsa 2 vjet në një diplomë të asociuar. Viti i parë teknikisht përfshin bazat e dizajnit dhe aftësitë bazë të vizatimit me dorë dhe dixhitale. Viti i dytë ka të bëjë me sektorë të specializuar si ndriçimi dhe kombinimi i paletave të ngjyrave. Lexoni gjithashtu – 8 Kolegjet dhe Institutet më të mira të Dizajnit të Brendshëm


6. Detyrat e projektuesit të brendshëm

Ne priremi t'i nënvlerësojmë detyrat që ata bëjnë duke u abonuar në kanalet në Youtube dhe duke rregulluar disa gjëra DIY. Megjithatë, ne jemi të kufizuar në aktivitetet dhe detyrat që trajtojnë projektuesit. Dizajnerët e brendshëm krijojnë dhoma dhe hapësira estetike. Nuk kufizohet në përmasat e dhomave , banesave apo reklamave. Me rritjen e Covid 19 nga viti i kaluar në fillim të këtij viti, shumë spitale, zyra dhe shtëpi kanë përdorur shërbimet e dizajnit të brendshëm për t'iu përmbajtur protokolleve të Covid19 dhe për të punuar në shtëpi. Distancimi social është bërë një domosdoshmëri dhe vetëm ekspertiza e brendshme ka ardhur në ndihmë për shpëtimin. Dizajnerët e brendshëm krijojnë një prekje dekorative për infrastrukturat tërheqëse për sytë tanë. Lexoni gjithashtu – Çfarë bën një dizajner i brendshëm?

7. Kërkesa për dizajn të brendshëm

Ndryshimet në ekonomi si luhatjet priren të ndikojnë në zakonet e shpenzimeve. Prandaj, duke ndikuar në kërkesën për shërbime të stilistëve të brendshëm. Me përhapjen e Covid 19, institucione të tilla si restorantet, zyrat, spitalet, bankat, rezidencat rezidenciale dhe komerciale kërkesa për dizajne të brendshme janë rritur ndjeshëm. Më shumë objekte të kujdesit shëndetësor po ndërtohen për të përballuar fluksin e pacientëve ndërsa hotelet janë ridizajnuar për të ofruar hapësira për klientët. Dinamika në hotele ka ndryshuar nga ulëset në pritje dhe dërgesa në shtëpi. Lexoni gjithashtu – Si të ringjallni biznesin tuaj të dizajnit të brendshëm pas COVID-19?


8. Qytetet më të mira të dizajnit të brendshëm

Të dhënat e EMSI dhe tregut të punës tregojnë se 5 qytete në SHBA kanë më shumë institucione të dizajnit të brendshëm. Renditja më e lartë është Washington DC, Jacksonville FL, Miami FL, Seattle WA dhe St Louis MO.

Kredia e imazhit: apartmenttherapy.com


9. Punësimi i dizajnit të brendshëm

Byroja e punës dhe statistikave e SHBA-së përcaktoi një rënie me 5% midis 2019 dhe 2029, megjithëse, me Covid-in, ndërtimet e reja mund të ndryshojnë pritshmëritë. Ka pak projektues të punësuar në industrinë e ndërtimit. Mundësitë e punës për dizajnerët e brendshëm paraqiten në rezidenca me të ardhura të larta. Mundësitë janë të larta pasi klientët mund të përballojnë rimodelimin dhe rinovimin e hapësirave të tyre. Lexoni gjithashtu – 10 Shtigjet e Karrierës së Dizajnit të Brendshëm për t'u bërë Dizajnues i Brendshëm


10. Numri i stilistëve të brendshëm

Byroja e Statistikave të Punës për vitin 2019 tregoi se 60.650 individë janë të punësuar në industrinë e dizajnit të brendshëm. Kalifornia u rendit më e larta me 9,420 stilistë të brendshëm. Ai gjithashtu regjistroi normën më të lartë mesatare për orë në 34,10 dollarë. Në mënyrë të jashtëzakonshme. Ajo kishte pagën mesatare më të lartë prej 70,920 dollarë, e ndjekur nga Nju Jorku me 68,940 dollarë dhe Teksasi me 58,750 dollarë.

11. Fakte zbavitëse

Dizajni i brendshëm është një zanat i vjetër që ka ekzistuar edhe në periudhën parahistorike, vetëm me shije dhe preferenca të ndryshme. Muret e artit në shpella në periudhën e evolucionit ishin jo vetëm një shenjë komunikimi, por edhe dekorative. Kasollet prej balte ishin zbukuruar me lëkurë kafshësh dhe degë pemësh. Egjiptianët me vazot e tyre të pikturuara, skulpturat dhe lëkurat e kafshëve ishin mishërimi i dekorit të brendshëm. Dizajni i brendshëm ndryshon nga shoqëri dhe rajone të ndryshme të ndikuar nga preferencat kulturore dhe disponueshmëria e burimeve. Lexoni gjithashtu – 10 mjete thelbësore për dizajnerët e brendshëm


12. Firmat kryesore të dizajnit të brendshëm

Kompania Archute që merret me arkitekturën dhe dizajnin e brendshëm ka kryer kërkimet e saj dhe doli me kompanitë më të mira të dizajnit të brendshëm. Bates Masi+Architects ndodhet në East Hampton, Nju Jork dhe është kompania më e mirë e dizajnit të brendshëm. Ka marrë më shumë se 86 çmime në sfera të ndryshme të botës së dizajnit. Brad Ford ID i vendosur në Nju Jork është i specializuar në balancimin e hapësirave, dritës dhe ngjyrës për punimet e dizajnit. 1508 Londra specializohet në zhvillimin e shumë njësive, mikpritjen dhe rezidencat private. Ajo është e vendosur në Londër dhe është e njohur për metodën e saj të projektimit të përfundimit të projektit me cilësi të lartë. Lexoni gjithashtu – 40 dyqanet më të mira në internet të dekorit të shtëpisë

Kredia e imazhit: bradfordid.com


13. Origjinator i dizajnit të brendshëm

Një grua e jashtëzakonshme, frymëzuese me emrin Elsie De Wolfe ishte themeluesja e dizajnit të brendshëm. Ajo lindi dhe u rrit në Nju Jork dhe u arsimua në Skoci. Fillimisht ajo ishte një aktore dhe filloi me dizajnet e teatrit. Ai hapi rrugën për krijimin e dizajneve për shtëpi private dhe klube. Ajo filloi kompaninë e saj në 1913 dhe botoi një libër të quajtur "Shtëpia me shije të mirë".

Kredia e imazhit: Blogdorf Goodman


14. Dizajnere të famshme të brendshme femra

Shumica e tyre kanë nxitur në epokën moderne si Kelly Wearstler, Sussann Khan, Patricia Urquiola dhe Jennifer Post.

Kredia e imazhit: pinterest.com


15. Dizajnerë të famshëm të brendshëm

Mashkulli gjithashtu ka treguar zell në industrinë e dominuar nga femrat. Tre dizajnerët kryesorë të brendshëm përfshijnë Joanne Gaines, Nate Berkus dhe Peter Marino. Joanne ka një perandori të lulëzuar me klientët e saj që shijojnë gjigantë të markave si Target dhe Anthropologie. Nate fitoi mbulim në shfaqjen e Oprah Winfrey dhe filloi kompaninë e tij në 1995 në moshën 24-vjeçare dhe ka qenë subjekt i ekspozimit në media. Publikimi ADPRO shpalli modën Marino si arkitektët e preferuar. Ai filloi kompaninë e tij në 1978 dhe u njoh për bizhuteri, modë dhe marka luksoze. Lexoni gjithashtu – 10 dizajnerët më të famshëm të ambienteve të brendshme


16. Ngjyra e njohur për bojë të brendshme

Kjo është padyshim e bardhë në tone të ndryshme. E bardha është dominante në tregun e bojrave dhe barazohet me qetësinë duke përmbushur aspektin psikologjik të dizajnit të brendshëm.


17. Stilet e njohura të dizajnit të brendshëm

Publikimi Adorable Home ka treguar stilet e njohura duke filluar me arkitekturën moderne dhe stilin e dizajnit, stilin modern të mes-shekullit , stilin minimalist dhe stilin skandinav. Arkitektura dhe dizajni modern janë të përfshirë në bashkimin e stileve në një qasje të përbashkët. Është një kombinim i materialit, teknologjisë dhe përbërjes. Ai realizohet përmes autenticitetit, transparencës dhe efikasitetit. Modernia e mes-shekullit u bë e famshme pas Luftës së Dytë Botërore. Ajo shënohet me ndërveprimin e saj me natyrën, ngjyrat dhe jashtë. Lëvizja e artit minimalist nxiti rritjen e saj. Ai fokusohet në bazat dhe ofron estetikë që mbështetet në efikasitetin e dizajnit. Është një reflektim i urbanizimit, prioritizimit dhe ndjenjës së ambienteve të brendshme. Stili skandinav karakterizohet nga efikasiteti, funksionaliteti dhe thjeshtësia. Lexoni gjithashtu – 10 Llojet e njohura të stileve të dizajnit të brendshëm


18. Dizajni industrial vs dizajn i brendshëm

Dizajnerët industrialë janë më të njohurit për shkak të mungesës së aftësive të tyre. Në dizajnin e brendshëm, një individ mesatar mund të krijojë dizajne dhe hapësira dekorative. Në dizajnin e brendshëm, jastëkët kanë një efekt në një dhomë. Sa më shumë jastëkë të hedhur me modele shumëngjyrëshe, aq më estetike do të jetë një dhomë. Pasqyrat e vendosura në pozicionet e duhura kanë gjithashtu efektin e tërheqjes së dritës dhe ndriçimit të hapësirave. Ata gjithashtu priren të zmadhojnë hapësirat më të vogla në ato më të mëdha. Lexoni gjithashtu - Dallimi midis stilistit të brendshëm dhe dekoruesit të brendshëm


19. Specialitete të dizajnit të brendshëm

Ka disa specialitete ku tre janë më të zakonshmet. Dizajni i ndriçimit është specialiteti i parë. Është i përfshirë me instalime ndriçimi për një efekt tërheqës për sytë. Më së shumti përdoret në galeritë e artit dhe muzetë. Dizajni universal është një tjetër. Ai përfshin akomodimin e nevojave të gjera nga klientët. Për shembull, kur trajtoni personat me aftësi të kufizuara fizike dhe përmbushni nevojat e tyre, një dorezë me levë është e përshtatshme për instalim sesa një dorezë dere. Dizajni i qëndrueshëm është specialiteti i tretë. Faktoron mirëdashësinë mjedisore duke përdorur materiale jo toksike. Është thelbësore për një shoqëri të gjelbër. Lexoni gjithashtu – 12 këshilla ekspertësh për të marrë klientë të rinj për biznesin e dizajnit të brendshëm


20. Koncepti popullor i dizajnit të brendshëm

Ai popullor në shekullin 21 është stili minimalist. Ai fokusohet në përdorimin e hapësirave minimale për të krijuar funksionalitet dhe estetikë. Ai përfshin teknologjinë gjithnjë në zhvillim dhe inovacionin në rritje. Thjeshtësia është aspekti kryesor i tij. Dizajni i brendshëm ndryshon nga vendi në vend për shkak të disa faktorëve që kontribuojnë. Këta faktorë përfshijnë klimën, aftësitë ekonomike, nivelin e teknologjisë, metodat e transportit, kulturën, trashëgiminë, besimet fetare dhe ndikimin kolonial. Dizajni i brendshëm në një shtëpi është një reflektim i shijeve, personalitetit, pozitës sociale, ndikimit të madh, koeficientit të stilit dhe preferencave të individit. Sa më shumë dritare në një dhomë, aq më të lehtësuar do të ndihen banorët. Është një efekt psikologjik që ka një ndikim në mirëqenien mendore dhe projektuesit po e maksimizojnë atë për të nxjerrë rehati dhe ngritjen e shëndetit mendor. Ngjyra të ndryshme nxisin gjithashtu disponime të ndryshme si jeshile dhe livando që kontribuojnë në një familje të qetë. Lexoni gjithashtu – 11 tendenca të mahnitshme të dekorimit të shtëpisë


Konkluzioni

Disa stilistë përdorin modele vetëm për tregti, të cilat janë të vështira për t'u gjetur dhe të shtrenjta, siç janë produktet mesjetare. Të tjerë mund t'u kërkojnë klientëve të tyre që të blejnë të gjitha produktet menjëherë për shkak të zbritjeve, ndërsa të tjerët sipas çdo hapi të projektit. Nivelet e shërbimit gjithashtu ndryshojnë nga firma të ndryshme të projektimit. Opsionet e pagesës ndryshojnë gjithashtu nga projektues të ndryshëm. Dizajnerët virtualë punojnë me një rrjet dizajnerësh të tjerë për të përmbushur nevojat e klientëve të tyre. Aktualisht, dizajni i brendshëm po ndryshon në materiale natyrore si bambu, tapa, kërpi, pambuku, guri dhe balta. Dizajnerët po largohen nga materialet artificiale si plastika, laminati dhe lëkura artificiale. Materialet natyrore janë rezistente ndaj motit, jetëgjatë dhe miqësore me mjedisin.

16 views0 comments