top of page

16 Detaje Arkitekturore që 'Këndojnë'

Shpesh i atribuohet Mies van der Rohe, thënia "Zoti është në detaje" është një thënie e përdorur shpesh dhe e shenjtë (për arkitektët modernistë) që ngre detajet arkitekturore në nivel ose mbi të gjithë ndërtesën. Sido që të jetë interpretimi ose përdorimi polemik i kësaj deklarate nga një arkitekt, është e lehtë të shihet rëndësia e tij me minimalizmin - ku nyjet e ndërtimit duhet të trajtohen me kujdes (dhe shpesh me kosto të lartë) për të fshehur lidhjet që mund të shpreheshin ndryshe, duke shpërqendruar nga sipërfaqet dhe hapësirat e zhveshura. Por ç'të themi për dizajnin arkitektonik që feston këto lidhje jo vetëm duke i shprehur ato, por duke i bërë ato pjesë përbërëse të dikujt' përvoja dhe ndërveprimi me një ndërtesë? Shembujt e mëposhtëm tregojnë për dizajne që i bëjnë detaje të veçanta të ndërtimit një pjesë të rëndësishme të ndërtesës.

Nic E dashur

Nëse një zonë e një shtëpie është e pjekur për të shprehur detajet e ndërtimit, janë shkallët. Kombinimi i pjesëve të ndryshme (shkallët, parmakët , parmakët) dhe gatishmëria e klientëve për t'i bërë këto elemente të veçanta krijon shumë dizajne unike.

Në këtë shkallë, hapat janë blloqe të thjeshta druri, por lidhja me bulona e shtyllës me shkallën (në qendër të fotos) dhe mënyra se si parmaku noton mbi suportin e çelikut i shtojnë kompleksitetin shkallës. Qoshet e rrumbullakosura të çelikut janë veçanërisht të këndshme, duke shprehur përpjekjen për të përkulur në fakt shufrat.

E projektuar nga të njëjtët arkitektë, kjo shkallë noton, e varur nga kabllot që dyfishohen si parmakë mbrojtëse. Lidhja e kabllove përmes shkallës është e shprehur, si sipër ashtu edhe poshtë pllakave të çelikut. Detaji është industrial, por ende i thjeshtë. Arkitektët Sam Crawford Një parmak i ngjashëm kabllor po ndodh edhe në këtë foto, por efekti është shumë i ndryshëm. Kabllot janë të lidhura me një nyje diagonale midis shkallëve dhe dyerve me porosi poshtë. Kjo linjë dhe lidhjet e kabllove theksojnë me të vërtetë lëvizjen lart të shkallës.

Maryann Thompson Architects Në këtë shkallë po ndodh diçka "jo detaj" në lidhjen e shkallëve dhe murit. Një zbulim i vogël të jep përshtypjen se shkallët prej druri notojnë pranë murit, diçka e përforcuar nga materiali i errët që i mban ato larg murit (çelik i errët që të përshtatet me murin?).AJAarchitects.com llc Një detaj që është pothuajse gjithmonë i fshehur është lidhja strukturore midis një trau dhe kolonës. I fshehur pas mureve dhe tavaneve në shumicën e ndërtesave, jashtë papafingove dhe ndërtesave, ky shembull kurioz hap një vrimë në tavan për të shprehur këtë nyje. Një vështrim nga afër...

... tregon mëngën e çelikut në të cilën kolonat dhe trarët janë të lidhur me bulona. Është si një dritare në jetën e mëparshme të ndërtesës, një mënyrë për të treguar se çfarë mbulojnë muret e bardha.

Dyert janë një tjetër element i pjekur për disa detaje të këndshme, edhe në zona përtej menteshave dhe pajisjeve. Rrotullat në këtë derë xhami rrëshqitëse janë minimale, por plotësisht ekspresive të asaj që bëjnë.

Kjo dyer me dyer feston lidhjen midis dy dyerve, që shpesh është një vijë e thjeshtë vertikale. Të brendshmet dhe të jashtmet e këtyre dyerve ndërthuren për të krijuar një përbërje pothuajse De Stijl . Vini re boshllëqet e trasha drejt fundit të dyerve; këto janë zbulimet që mundësojnë hapjen e dyerve.

Pesë njëzet e dy industri Këto dyer oxhaku të bëra nga shirita çeliku inox janë një përbërje interesante në vetvete. Punojnë mirë me tullën gri, si me ngjyrë ashtu edhe me vijat horizontale.

Pesë njëzet e dy industri Edhe pse këto ekrane janë të zënë me shirita vertikalë, korniza dhe mentesha janë mjaft të thjeshta. Me këtë të fundit, vini re cilindrin në qoshet e sipërme, një detaj që përsëritet poshtë me një kënd të vogël.Lidhja midis këtyre dy pjesëve të banakut të betonit trajtohet me një prerje dhe kurbë të ndërlidhur. Më e vështirë se pjesët ortogonale (me kënd të drejtë) ose mitra, kjo zgjidhje e bën lidhjen të veçantë.

Pesë njëzet e dy industri Kjo tryezë prej druri dhe çeliku të kujton parmakun lundrues më parë në këtë libër idesh. Ka diçka tërheqëse në lidhje me një boshllëk rrethues të krijuar nga ngritja e sipërfaqes mbi strukturë. Edhe këmbët duket se notojnë mbi dysheme.


Fougeron Architecture FAIA Duke lëvizur jashtë, këto rrasa druri janë utilitare në mënyrën se si lidhen me nënshtresën - vida të mbytura - por kini parasysh kujdesin në këndimin e majës së pjesëve të projektuara, në mënyrë që uji të derdhet nga druri.
Arkitektura e Peizazhit Huettl Në këtë oborr ballor, rreshtat paralelë të mureve të betonit me blloqe të lyer janë të lidhura së bashku me mure të derdhur në vend në kënde të drejta. Ky i fundit në fakt mbështjell pjesën e poshtme të murit, një detaj që përsëritet në shfaqje të ndryshme përgjatë projektit.

Stout Design-Build Në asfaltuesit fuga më e rëndësishme është ajo ndërmjet blloqeve, diçka që në këtë shembull trajtohet si një zonë mjaft e gjerë. Shkembinjte e vegjel zbuten shtrueset e forta dhe te sheshta dhe krijojne vija te forta ortogonale.

Arkitektët e Peizazhit Arterra Antiteza e fotos paraardhëse është kjo vendkalim, ku nyjet janë të mbjella dhe sinuoze. Mënyra se si rrjeti i ndërlidhur i gjelbër përfundon në shkallët, si një pikëçuditëse, është një prekje shumë e bukur.


Më shumë: Pse ka bukuri në rrjetë, në kolona dhe në rreshta Dritare të dobëta: Pika pasthirrme Dritare me shirit të lehtë: hapje, privatësi dhe dizajn modern i lezetshëm

32 views0 comments
bottom of page