top of page

15 Stilet kryesore arkitekturore

Mjedisi i ndërtuar është një tapiceri arkitekturore e pasur dhe e larmishme me stile dhe lëvizje të mbivendosura që shpesh kanë udhëtuar nëpër botë, duke iu përshtatur klimave, peizazheve dhe nevojave kulturore të ndryshme. Këtu është një përmbledhje e 15 stileve të njohura arkitekturore gjatë historisë.


01 Arkitekturë Klasike

Një term ombrellë që i referohet stileve të ndërtesave që kanë origjinën në Greqinë dhe Romën e lashtë, arkitektura klasike ka ndikuar shekujt e lëvizjeve të mëvonshme të dizajnit në të gjithë botën, duke përfshirë arkitekturën neoklasike dhe të ringjalljes greke . Disa nga ndërtesat më të famshme në botën moderne bazohen në dizajnet e lashta greke dhe romake. Arkitektura klasike fokusohet në simetri dhe proporcione; kolona me detaje dorike, jonike ose korintike; përdorimi i materialeve si mermeri, tulla dhe betoni; dhe motive klasike të dizajnit të tilla si formimi i brendshëm, çatitë me pjerrësi mesatare, qepalla me kuti, rrethimet dekorative të dyerve dhe pedimentet e thyera mbi derën e hyrjes.

Ndërsa arkitektura klasike u zëvendësua kryesisht nga modernizmi dhe arkitektura bashkëkohore në shekullin e 20-të, arkitektura klasike vazhdon të ndërtohet në atë që është riemërtuar si stil "klasik i ri".


02 Arkitektura Neoklasike

Arkitektura neoklasike i referohet një stili ndërtesash të ndërtuara gjatë ringjalljes së arkitekturës klasike greke dhe romake që filloi rreth vitit 1750 dhe lulëzoi në shekujt 18 dhe 19. Ndërsa arkitektura e Rilindjes Greke përdor elemente klasike, të tilla si kolona me detaje dorike, jonike ose korintike , neoklasicizmi karakterizohet nga një ringjallje në shkallë më të gjerë të vëllimeve klasike të tëra dhe shpesh në shkallë të madhe.

Disa nga ndërtesat institucionale dhe qeveritare më të famshme dhe lehtësisht të dallueshme në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara janë në stil neoklasik, si ndërtesa e Shtëpisë së Bardhë dhe e Kapitolit të SHBA.


03 Arkitektura e Rilindjes Greke

Arkitektura e Rilindjes Greke është frymëzuar nga simetria, proporcioni, thjeshtësia dhe eleganca e tempujve të lashtë grekë të shekullit të 5-të para Krishtit Në SHBA, Grek Revival arriti kulmin e popullaritetit nga 1825 deri në 1860 dhe u bë stili i parë kombëtar mbizotërues i arkitekturës në SHBA. ndërsa u përhap nga Bregu Lindor në të gjithë vendin në Bregun Perëndimor, duke lënë ndërtesat e kapitolit të shtetit, bankat, kishat e New England, shtëpitë urbane, vilat me galeri dhe shtëpitë e plantacioneve jugore.

Të frymëzuar nga vendlindja e demokracisë, amerikanët huazuan elemente klasike për të projektuar ndërtesa për atë që atëherë ishte një demokraci ende e re, si kolona me detaje dorike, jonike ose korintike , të lyera me ngjyrë të bardhë për të imituar mermerin e përdorur në Greqinë e lashtë; çatitë me pjerrësi të butë me ballina me gale; dhe rrethime të përpunuara të derës . Ambientet e brendshme paraqisnin paraqitje të thjeshta, mjaft të hapura; përmasa të këndshme; dritaret dhe dyert e dyshemesë së sallonit të lartë; tavane të zbukuruara me suva; mure të thjeshta suvaje; dysheme me dërrasa të gjera; dhe mantelet e zbukuruara të tavanit.


04 Arkitekturë Industriale

Një term ombrellë i përdorur për të përshkruar ndërtesat e ndërtuara për të lehtësuar nevojat e industrisë, arkitekturës industriale përfshin një sërë llojesh dhe stilesh ndërtesash që përziejnë funksionalitetin dhe dizajnin dhe mund të gjenden në të gjithë botën e industrializuar, si fabrika, magazina, shkritore, mullinj çeliku. , kulla uji, kapanone gruri, distileri, birrari, rafineri, termocentrale dhe struktura të tjera utilitare. Ndërtesat e para industriale u ndërtuan në vitet 1700 gjatë Revolucionit të parë Industrial që u zhvillua kryesisht në Britani nga rreth 1760 deri në 1840.

Por sot kur i referohemi arkitekturës industriale, ne i referohemi më së shumti ndërtesave që dolën si përgjigje ndaj përdorimit të gjerë të materialeve të reja si metali dhe betoni, si dhe metodave të prodhimit në masë të sjellë nga Revolucioni i Dytë Industrial i fundit të 19-të dhe fillimi i shekullit të 20-të dhe që formoi blloqet e ndërtimit për Arkitekturën Moderne . Karakteristikat e arkitekturës industriale mund të përfshijnë plane të mëdha, të hapura; tavane të larta; lëndë të para të papërpunuara si betoni, tulla dhe metali; mungesa e zbukurimeve në fasadën e ndërtesës; tulla të ekspozuara, kanale dhe tubacione; dhe dritare të mëdha me rrjetë metalike.


05 Arkitektura Bauhaus

Arkitektura Bauhaus doli nga shkolla me ndikim gjerman e themeluar nga Walter Gropius (1883-1969) në fillim të shekullit të 20-të, e cila kishte një synim utopik për të krijuar një formë rrënjësisht të re të arkitekturës dhe dizajnit për të ndihmuar në rindërtimin e shoqërisë pas Luftës së Parë Botërore. Duke sintetizuar artet e bukura, zanatet, dizajni, arkitektura dhe teknologjia, Bauhaus promovoi dizajnin racional, funksional që përqafoi një formë pas funksionit, më pak është më shumë moral.

Jo të gjitha ndërtesat Bauhaus duken njësoj, por në përgjithësi ato i shmangen zbukurimeve për t'u fokusuar në dizajnin e thjeshtë, racional dhe funksional; përdorni forma të thjeshta gjeometrike si trekëndëshi, katrori dhe rrethi; asimetri; përdorimi i materialeve moderne si çeliku, qelqi, betoni; çatitë e sheshta; mure perde xhami; fasada të lëmuara. Bauhaus u zhvillua në stilin ndërkombëtar kur Gropius dhe anëtarë të tjerë të shquar të Bauhaus emigruan në SHBA në vitet 1930 dhe më vonë ndikuan në zhvillimin e modernizmit në vitet 1950 dhe 1960. Parimet e arkitekturës dhe dizajnit Bauhaus ende ndikojnë në formën dhe pamjen e objekteve të përditshme.


06 Arkitektura Viktoriane

Termi arkitekturë viktoriane nuk i referohet një stili të veçantë, por një epoke - mbretërimit të Mbretëreshës Viktoria nga 1837 deri në 1901. Stili filloi në Angli dhe ende përcakton kryesisht arkitekturën e qyteteve dhe qytezave të saj, por stile të ndryshme të arkitekturës së epokës viktoriane u përhapën në vende si Amerika e Veriut, Australia dhe Zelanda e Re. Arkitektura e epokës viktoriane karakterizohet nga përkushtimi i saj i pafalshëm ndaj stolive dhe dizajnit të saj të zbukuruar të brendshëm. Disa veçori që do t'ju ndihmojnë të dalloni një viktorianenga jashtë përfshijnë: çatitë me pjerrësi të pjerrët; tulla e thjeshtë ose e lyer me ngjyra; gables me zbukurime; finalet e çatisë; dritare rrëshqitëse të brezit dhe gjirit; kulla tetëkëndëshe ose të rrumbullakëta; dhe veranda bujare rrethuese. Brendësia shpesh përfshin shkallë të mëdha; paraqitjet e komplikuara; tavane të larta; panele druri të gdhendura në mënyrë të ndërlikuar; dhe oxhaqe dekorative.


07 Arte dhe Mjeshtëri Arkitekturë

Lëvizja Arte dhe Mjeshtëri ishte një reagim ndaj stileve të zbukuruara dhe të prodhuara në masë të arkitekturës viktoriane që përqafuan dizajnin e punuar me dorë dhe përdorimin e materialeve natyrore si guri, tulla, druri dhe detajet e punimeve metalike prej bakri dhe bronzi. Me origjinë në Britaninë e Madhe në mesin e shekullit të 19-të, lëvizja e Arteve dhe Artizanatit migroi në SHBA në fillim të shekullit të 20-të, duke përfshirë arkitekturën, dizajnin e brendshëm, tekstilet, artin e bukur dhe më shumë. Shumë stile arkitekturore dolën nga lëvizja e Arteve dhe Mjeshtërive, duke përfshirë shtëpitë e njohura të stilit të Artizanatit dhe njëkatëshe, struktura të thjeshta, të bëra me mend, të projektuara fillimisht për familjet e klasës punëtore.

Shtëpitë e stilit të artit dhe artizanatit janë simetrike; i ulët në tokë; projektuar për efikasitet dhe mirëmbajtje minimale; shpesh paraqesin vatra të mëdha zjarri; çati të ulëta me mbikalime të gjera; trarët e brendshëm të ekspozuar; rafte librash të integruar, ndenjëse për dritare dhe kabinete; dhe dritare të shumta me xhama të vegjël; veranda të shquara; dhe planimetri të hapura.


08 Arkitektura Cape Cod

Arkitektura Cape Cod është emëruar pas rajonit bregdetar të Masaçusetsit, ku është stili kryesor. Shtëpitë shtëpiake dhe tërheqëse pa mundim, shtëpitë e Cape Cod kanë silueta të thjeshta dhe të pastra, të përjetshme, me elementë të tillë si shtyllat dhe kornizat e trarëve prej druri të lisit dhe pishës dhe dyshemetë prej druri; zjarrit me tulla; dhe dërrasat e kapakëve ose kedrit shkundin çatinë dhe herpesin anësor.

Kolonistët anglezë në shekullin e 17-të përshtatën për herë të parë shtëpitë angleze gjysmë-druri dhe sallonet për t'iu përshtatur klimës së hidhur të New England, duke krijuar një siluetë më të ulët dhe më të ulët për t'u përballur me elementët. Një valë e dytë e njohur si Ringjallja e Cape Cod në vitet 1920 deri në vitet 1950 ndihmoi në popullarizimin e stilit, i cili u përhap në të gjithë Shtetet e Bashkuara dhe u bë një zgjidhje ekonomike si gjatë Depresionit ashtu edhe gjatë bumit të banesave të pasluftës të viteve 1940 dhe '50. Edhe në Amerikën me madhësi super të shekullit të 21-të, shtëpitë e stilit Cape Cod ruajnë një tërheqje popullore nostalgjike me ndërtime të reja të të gjitha madhësive sot, nga shtëpitë e përhapura deri te shtëpitë e vogla.


09 Arkitektura Tudor

Me origjinë në Angli gjatë periudhës Tudor duke filluar në 1485, arkitektura Tudor ngjall vilat e librave me tregime dhe hijeshinë e botës së vjetër. Shtëpitë Tudor u ndërtuan nga mjeshtrit që kombinuan elementet e dizajnit të Rilindjes dhe Gotikës për të krijuar një stil kalimtar që u përhap në të gjithë Anglinë derisa u zëvendësua nga arkitektura elizabetiane në 1560. Stili Tudor u rilind në Shtetet e Bashkuara në vitet 1890 dhe mbeti popullor gjatë viteve 1940. Shtëpitë Tudor shfaqin detaje të vogla gjysmë druri, trarë dekorativë prej druri të vendosur vertikalisht të gjatë që krijojnë një pamje të jashtme me dy ngjyra. Megjithatë, shtëpitë e Tudor Revival shpesh e shmangën këtë pamje origjinale Tudor për tulla me nuancë të kuqe me detaje të zbukuruara rreth dritareve, oxhaqeve dhe hyrjeve.


10 Arkitekturë Art Deco

Arkitektura e Art Deco është pjesë e lëvizjes Art Deco, një periudhë krijuese e dizajnit në SHBA dhe Evropë në vitet 1920 dhe 30 që përfshinte sferat e modës, artit, pajisjeve shtëpiake dhe stileve të ndërtimit përgjatë viteve të njëzeta të zhurmshme dhe Depresionit të Madh. Shembujt më të hershëm të arkitekturës Art Deco mund të gjenden në Paris, Francë, përpara se stili të përhapej në Shtetet e Bashkuara në vitet 1930, duke ndikuar përgjithmonë në horizontin e Manhatanit me rrokaqiejt tani ikonikë si Empire State Building, Rockefeller Center dhe Chrysler. ndërtesë.

Ndërtesat e Art Deco përdorin materiale si llaç, terrakota, xhami dekorativ, krom, çelik dhe alumin. Ato përmbajnë detaje të zbukuruara gjeometrike, si p.sh. chevrons, piramidat, rrezet e diellit të stilizuara ose lulet, zig-zag dhe forma të tjera gjeometrike. Shumë ndërtesa të Art Deco shfaqin ngjyra të ndritshme dhe të pasura të theksuara me kontrast të zezë, të bardhë, ari ose argjendi. Dhe ato shpesh shfaqin forma trekëndore të fragmentuara; dritare dekorative, gjeometrike; parapete dhe maja.


11 Arkitekturë Moderne

Arkitektura moderne i referohet stilit të arkitekturës që lulëzoi në fillim deri në mesin e shekullit të 20-të. Duke refuzuar stilet zbukuruese të së kaluarës së afërt, arkitektura moderne favorizon linjat e pastra; dizajn funksional; planet e hapura; ruajtje e integruar; një fokus në materiale të tilla si çeliku, betoni, hekuri, qelqi, druri, tulla dhe guri; dhe një fokus në integrimin e arkitekturës në peizazhin natyror duke sjellë jashtë brenda me përdorimin e dritareve të mëdha për të lejuar dritën dhe ajrin natyral.

Arkitektët modernë si Frank Lloyd Wright ripërcaktuan një botë të re të arkitekturës me modelin e funksionit që ndjek formën dhe një mori dizajnerësh të mesit të shekullit transformuan peizazhin e ndërtuar dhe botën e dizajnit të brendshëm me mobilje moderne të mesit të shekullit që vazhdojnë të jenë jashtëzakonisht të njohura sot. .


12 Arkitekturë Brutaliste

Arkitektura brutaliste (vitet 1950-1970) karakterizohet nga struktura të thjeshta betoni, të ngjashme me blloqe, të mëdha (termi është një lojë me frazën franceze për betonin e papërpunuar, béton brut) . Me linja të thjeshta, grafike, një pamje të rëndë, një gamë monokromatike dhe mungesë zbukurimi, Brutalizmi është një stil i guximshëm, në fytyrën tuaj dhe përjetësisht polarizues. Një degë e modernizmit, arkitektura brutaliste u bë një zgjedhje popullore, por gjithnjë e diskutueshme për ndërtesat institucionale në mbarë botën përpara se të shuhej në vitet 1980, duke i lënë vendin postmodernizmit dhe stileve të sotme bashkëkohore. Por ndikimi i stilit mund të shihet në produktin bashkëkohor dhe dizajnin e brendshëm, mobiljet, objektet dhe dizajnin e ueb-it.


13 Arkitekturë Bashkëkohore

Arkitektura bashkëkohore është një frazë e përgjithshme që përfshin një sërë stilesh ndërtimi të sotëm që shpesh duken rrënjësisht të ndryshëm nga njëri-tjetri dhe ndonjëherë nga çdo gjë që ka ardhur më parë. Arkitektura bashkëkohore ndoqi periudhën moderne të gjysmës së parë të shekullit të 20-të dhe periudhën postmoderne deri në vitet '90. Duke përdorur materiale inovative dhe metoda ndërtimi si kthesat e krijuara nga kompjuteri, teknologjia e prerjes me lazer dhe printimi 3D, arkitektët bashkëkohorë shpesh përqafojnë forma të rrumbullakosura, linja të lakuara, vëllime të pazakonta, asimetri dhe planimetri të hapura. Qëndrueshmëria është një tipar i rëndësishëm i arkitekturës bashkëkohore.


14 Architecture Beaux-Arts

Arkitektura e Beaux-Arts është një stil ndërtimi që doli nga École des Beaux-Arts në Paris në fund të viteve 1800 dhe u përhap në SHBA gjatë Epokës së Artë . Ndërtesat e Beaux-Arts janë ndërtesa madhështore, teatrale, shumë të zbukuruara, të frymëzuara nga klasicizmi romak dhe grek dhe të frymëzuara nga stilet franceze dhe italiane të rilindjes dhe barok , si Musée D'Orsay.

Arkitektë të shquar amerikanë si Richard Morris, HH Richardson dhe Charles McKim u trajnuan në shkollën e Beaux-Arts në Paris dhe stili Beaux-Arts u përqafua për projekte të mëdha ndërtimi në SHBA, si Biblioteka e Kongresit në Uashington DC dhe ndërtesa të shquara. si Grand Central Terminal dhe dega kryesore e Bibliotekës Publike të Nju Jorkut në NYC. Arkitektura e Beaux-Arts u zbeh rreth vitit 1930 me fillimin e Depresionit, duke i bërë shfaqje të tilla të pasura si të paprekura dhe të vjetruara.


15 Arkitektura Italiane

Arkitektura italiane i referohet një stili të veçantë ndërtimi të shekullit të 19-të që u frymëzua nga arkitektura e Rilindjes italiane e shekullit të 16-të e kombinuar me ndikime piktoreske që paraqisnin elemente arkitekturore nga e kaluara e romantizuar që thyen disa nga rregullat strikte rreth arkitekturës klasike formale .

Stili italiane lindi në 1802 kur arkitekti John Nash ndërtoi vilën e parë italiane në Angli, Cronkhill në Shropshire, dhe u promovua nga puna e Sir Charles Barry në vitet 1830. Stili u përhap në të gjithë Evropën Veriore, Perandorinë Britanike dhe SHBA nga fundi i viteve 1840 deri në 1890. Ishte një zgjedhje ndërtimi jashtëzakonisht popullore e përdorur në mjediset rurale dhe urbane në SHBA në vitet 1860 pas Luftës Civile.

39 views0 comments
bottom of page